Veraset İlamı-Mirasçılık Belgesi

mirasçılık belgesi, veraset ilamı, miras hukuku, mirasçılık sıfatı, mirasçılık belgesi nasıl alınır, veraset ilamı başvurusu
mirasçılık belgesi, veraset ilamı, miras hukuku, mirasçılık sıfatı, mirasçılık belgesi nasıl alınır, veraset ilamı başvurusu

Miras, murisin vefatı ile kendiliğinden ortaya çıkan bir hukuki kurumdur. Mirasçılar murisin vefatıyla külli halefiyet ilkesi gereği murise ait malvarlığını doğrudan iktisap ederler. Mirasçılar, mirasbırakanın aynî haklarını, alacaklarını, diğer malvarlığı haklarını, taşınır ve taşınmazlar üzerindeki zilyetliklerini doğrudan doğruya kazanırlar ve mirasbırakanın borçlarından kişisel olarak sorumlu olurlar.Ancak mirasçıların mirasta yer alan mal ve haklar üzerinde tasarrufta bulunabilmeleri için, mirasçılık sıfatlarını ispat etmeleri gerekir.

Mirasçılık Belgesi (Veraset İlamı) Nedir?

Medeni Kanunun 598. maddesi, mirasçılara, başvurmaları halinde sulh hukuk mahkemesince veya noterlikçe mirasçılık belgesi adı verilen bir belge verileceğini düzenlemektedir. Mirasçılık belgesi, mirasçılık sıfatını ispat etmeye ve mirasçıların terekede yer alan mal ve haklar üzerinde tasarrufta bulunmasını sağlamaya yarar.

Mirasçılık belgesi için tüm mirasçıların birlikte mi başvurması gerekir?

Tek bir mirasçının varlığı ve talebi yeterli olup, her mirasçı, tek başına mirasçılık belgesi alabilir. Mirasçılık belgesini bütün mirasçıların talep etmesi zorunlu olmayıp, mirasçılardan birinin almış olduğu mirasçılık belgesi, diğer mirasçılar için de geçerlidir. Yani, mirasçılık belgesi talebinde bulunmamış olan mirasçılar da alınan mirasçılık belgesinden yararlanabilir ve onu kullanabilirler.

Mirasçılık Belgesi Kimlere Verilir?

MK m. 598/I’e göre, başvurusu üzerine yasal mirasçılara mirasçılık sıfatlarını gösteren bir belge verilir. MK m. 598/II’ye göre ise, vasiyetname açılıp içeriği tebligat veya ilan yoluyla ilgililere duyurulduktan sonra, mirastaki hakları bir aylık sürede itiraza uğramayan atanmış mirasçılar, sulh hukuk mahkemesinden atanmış mirasçı olduğunu gösteren belge talep edebilirler.

Mirasçılık Belgesi Hangi Kayıtlara İstinaden Düzenlenir?

Mirasbırakanın ve mirasçıların kimliklerinin tespiti için bunların nüfus kayıtlarına başvurulmaktadır. Nüfus kayıtları, resmi siciller olup, burada yer alan olguların doğruluğuna kanıt oluştururlar.

Mirasçılık Belgesi Kimlere Verilmez?

Mirasçılıktan çıkarılan, mirastan yoksun olan, mirası reddeden veya mirastan feragat etmiş bulunan kimseler, mirasçılık hakkına sahip olmadıkları için, mirasçılık belgesi isteyemezler. Bununla birlikte, kısmi çıkarma, kısmi red veya kısmi feragat halinde, bu kişiler mirasçılık sıfatını tümüyle kaybetmediğinden, mirasçılık belgesi alabilirler.

Üstsoyum Mirası Reddetmiş, Mirasçılık Belgesi Alabilir Miyim?

Aynı şekilde, mirasçılıktan çıkarılan veya mirastan yoksun olan kimsenin altsoyu miras hakkına sahip olduğundan, bunlar da mirasçılık belgesi isteyebilirler.

Vasiyet Alacaklısı Mirasçılık Belgesi Alabilir mi?

Lehine mal vasiyet edilen kişi, mirasçı olmayıp, sadece bir alacak hakkına sahiptir. Vasiyeti ifayla yükümlü olanlara (vasiyet borçlularına) karşı yalnızca bir kişisel alacak hakkına sahip olan vasiyet alacaklısı, mirasçılık belgesi verilmesini isteyemez. Bu nedenle, “MK m. 598/II’de, vasiyet alacaklısına verilecek belge, mirasçılık belgesi nitelik ve fonksiyonunu taşımamaktadır. Vasiyet alacaklısına verilecek belge, sadece onun vasiyet alacaklısı olduğunu belirten bir belgedir. Bu belge ile, vasiyet alacaklısı kendisine vasiyet edilen malın mülkiyetini ve zilyetliğini kendiliğinden kazanamaz.

Mirasçılık Belgesi Ne İşe Yarar?

Mirasçılık belgesi almış olan kişi, tereke alacaklarını talep ve tahsil etmek, terekede yer alan taşınmazların tapuya tescil işlemlerini ve bunun gibi diğer işlemleri yapma yetkisine sahip olur. mirasçının, mirasbırakandan geçen hakları kullanabilmesi için, mirasçılık belgesini ibraz etmesi gerekir.

Murisin Bankadaki Parasını Nasıl Alabilirim?

Mirasbırakanın parasını yatırdığı banka, bu parayı mirasçıya teslim etmek için mirasçılık belgesi istemektedir. Mirasbırakanın parasının veya kıymetli evrak vb. değerlerinin bulunduğu banka, mirasçılık belgesi olmaksızın bunları mirasçılara teslim etmemekte veya haklarında herhangi bir işlem yapmamaktadır.

Murisin Alacaklarını Nasıl Tahsil Edebilirim?

Tereke alacaklarının tahsili için mahkeme veya icra dairesine mirasçılık belgesiyle başvurulabilir. Mirasçılığa bağlı herhangi bir hakkın korunması için mahkemeye başvurulduğunda, mirasçılık sıfatının ispatı aranmaktadır.

Murisin Taşınmazlarını Nasıl Adıma Tescil Ettirebilirim?

Mirasçılık belgesi, terekede yer alan taşınmazların mirasçı veya mirasçılar adına tapuya tescil edilmesi için gereklidir. Tapu Sicili Tüzüğünün 20. maddesine göre, intikal işleminin yapılabilmesi için, mirasçılık belgesinin Tapu Müdürlüğüne ibraz edilmesi gerekir.

Mirasçılık Belgesine İtiraz Edilebilir Mi?

Mirasçılık belgesi mahkeme tarafından çekişmesiz yargı yoluyla verildiğinden, davada taraf olmayan kişinin itiraz, istinaf veya temyiz yoluna başvurma hakkı yoktur. Ancak, bu kişi, her zaman sulh hukuk mahkemesine başvurarak, mirasçılık belgesinin aksini iddia ve ispat etmek suretiyle, bu belgenin iptalini sağlayabilir (MK m. 598/III)

Güvenilir Hukuki Çözümler İçin Mermercioğlu Avukatlık Bürosu Yanınızda

Herhangi bir sonuç bulunamadı.